Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pierś drobiowa z omacką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowy z piersi kurczaka? Z omacką z mozarelli, pomidorów suszonych i bazylii stanowi genialne danie. Proste, nieszablonowe i przepyszne.

Pierś drobiowa z omacką

Składniki:

Pierś drobiowa z omacką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 pomidory suszone odsączone z zalewy
  • 1 posiekana papryczka chilli bez pestek
  • Kilka posiekanych listków bazylii
  • 5 dkg startego sera żółtego najlepiej mozzarella
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • sos czosnkowy (np. Folwark)

Sposób przygotowania:

Pierś drobiowa z omacką
Mięso myjemy, dokładnie oczyszczamy z włókien, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego naża przecinamy wzdłuż na dwie cieńsze części. Nie rozbijamy (mięso będzie bardziej soczyste). Każdy kotlet doprawiamy solą i pieprzem.

Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy olej i doprawione mięso smażymy kilka minut (dokładnie tak jak kotlety schabowe). Usmażone przekładamy na talerz. W naczyniu łączymy ze sobą chili, ser, bazylię i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Mieszamy.

Na każdy z kotletów nakładamy dużą porcję powstałej omacki i zapiekamy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180c. Podajemy z ulubionym sosem czosnkowym.

Tagi:

mięsa kurczak