anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Pierś drobiowa w sosie śliwkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Polecam ,smakuje wybornie:)

Pierś drobiowa w sosie śliwkowym

Składniki:

Pierś drobiowa w sosie śliwkowym

 

  • 2 piersi drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • złota przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

  • Sos śliwkowy
  • sos po upieczeniu piersi
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • 500 gram kolorowego makaronu Corticella

Sposób przygotowania:

Pierś drobiowa w sosie śliwkowym
Piersi umyć, natrzeć solą i przyprawami,skropić oliwą z oliwek, wsadzić do rękawa foliowego,piec około 40 -45 min w 200°C. Po upieczeniu,cały sos wylać do rondelka,dodać 1 szklankę wody,zagotować. Dodać powidła śliwkowe,sól i pieprz do smaku,gotować na malutkim ogniu ,około 1 minutę,następnie zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody ,chwilkę jeszcze pogotować. Podawać z kolorowym makaronem lub ryżem Smacznego i polecam.