edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piersi drobiowe z zieloną czubrycą

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naczytałam się na portalu przepisów z czubrycą i też postanowiłam spróbować tej przyprawy :)

Piersi drobiowe z zieloną czubrycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piersi drobiowe z zieloną czubrycą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • zielona czubryca
  • 3 łyżki mąki
  • 2 nieduże jajka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi drobiowe z zieloną czubrycą
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kotlety, delikatnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa i dość obficie oprószyłam z obu stron zieloną czubrycą. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Mąkę i bułkę tartą umieściłam w dwóch oddzielnych naczyniach. Do trzeciego wybiłam jajka i roztrzepałam je widelcem. Kotlety panierowałam kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Kładłam je na rozgrzany na patelni olej i smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z gotowanymi ziemniakami i masłową sałatą ze śmietaną.
Piersi drobiowe z zieloną czubrycą
Pokrojone na mniejsze kotlety i delikatnie rozbite mięso obficie oprószyłam zieloną czubrycą.
Piersi drobiowe z zieloną czubrycą
Opanierowane kotlety usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.