Sposób przygotowania:
Piersi drobiowe z zieloną czubrycą
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kotlety, delikatnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa i dość obficie oprószyłam z obu stron zieloną czubrycą. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Mąkę i bułkę tartą umieściłam w dwóch oddzielnych naczyniach. Do trzeciego wybiłam jajka i roztrzepałam je widelcem. Kotlety panierowałam kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Kładłam je na rozgrzany na patelni olej i smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z gotowanymi ziemniakami i masłową sałatą ze śmietaną.
dża
elzbieta8960
dża
Może masz w okolicy sklep bułgarski albo jakiś zbliżony do bałkańskiego, tam z pewnością dostaniesz, albo "w internecie":-) Ja jestem fanką czubrycy. Edytaha, fajny przepis!
edytaha
Dzięki Dża :) Przy moim niekończącym się remoncie kuchni muszę gotować proste i szybkie potrawy a do takich należą te kotleciki. Od dzisiaj ja również jestem fanką czubrycy :)
edytaha
Kupiłam zieloną, bo czerwona jest ostra w smaku, a ja pikantnie jeść niestety nie mogę. Myślę Elu, że sama możesz sobie skomponować coś podobnego do czubrycy. W skład wchodzi: czosnek, cebula, sól, bazylia, nać pietruszki, warzywa suszone (pewnie włoszczyzna), ale nie wiem w jakich proporcjach
elzbieta8960
Ja wyczytalam ze czubryca jest sama w sobie ziolem
http://przyprawyswiata.pl/?p=p_5&sName=czubryca
podobnym do naszego czabru ogrodowego i do tej czubrycy dodaje sie inne ziola tworzace mieszanke przyprawowa .
edytaha
Oj, to ja pewnie kupiłam jakąś podróbę :(
Ale i tak była przepyszna :)
edytaha
elzbieta8960
No popatrz ,potrzeba, matka wynalazku :):):)
Polpal
elzbieta8960
Dzieki Polpal :) Pewnie ze poszukam :)