Sposób przygotowania:
Pierś indycza nadziewana jarzynami
Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół poprzek oraz natrzeć pieprzem i solą. Następnie naciąć w środku otwory ostrym nożem, aby zrobić miejsce na jarzyny, które trzeba najpierw oczyścić, opłukać i pokroić papryki oraz marchewki na paski i ukośne plasterki. Nadziać nimi otwory w piersi indyczej i zszyć nitką. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, na blachę wlać olej i wsunąć ją do piekarnika. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, otworzyć drzwiczki i wysunąć blachę kładąc ostrożnie piersi na rozgrzany tłuszcz. Piec ok.1 godz., zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 190 st. C. Gdy mięso się upiecze, wyjąć blachę przez rękawice kuchenne, nitkę uciąć i wyrzucić,a mięso pokroić na sześć średnich porcji. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.