Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierś indycza z masłem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta i aromatyczna pieczeń do chlebka. Idealna dla dzieci :)

Pierś indycza z masłem ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś indycza z masłem ziołowym

 

  • 2 średnie piersi z indyka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść listków szałwii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • odrobina pieprzu świeżo mielonego
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 2 łodygi lubczyku
  • 2 łodygi naci selera

 

Sposób przygotowania:

Pierś indycza z masłem ziołowym
Piersi oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy i olej z wyjątkiem ziół. Natkę pietruszki i szałwię siekamy drobno z masłem i zlepiamy ze sobą na kształt węży ;) Tak przygotowane ziołowe masełko wkładamy do zamrażarki na ok 15 min. W piersiach ostrym nożem robimy otwory, w które wkładamy masło. Mięso nacieramy marynatą, wiążemy dratwą nadając mu pożądany przez nas kształt i wkładamy do lodówki na ok 3 godzinki. Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia (każdą pierś osobno), wkładając do środka po jednej łodydze selera i lubczyku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C przez ok 50 min. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Pierś indycza z masłem ziołowym
Masło siekamy dokładnie z natką pietruszki i szałwią
Pierś indycza z masłem ziołowym
Z masła i ziół robimy węże i wkładamy do lodówki aby zamarzły
Pierś indycza z masłem ziołowym
Piersi szpikujemy masłem i nacieramy marynatą
Pierś indycza z masłem ziołowym
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia w towarzystwie lubczyku i selera

Tagi:

indyk