Sposób przygotowania:
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną
Mięso umyj i osusz. Nożem natnij mięso wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa ułóż plasterki suszonego jabłka. Mięso zwiń w roladę i zwiąż nićmi. Natrzyj dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem i przykryj. Piecz 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przełóż do garnuszka. Wlej wino, wsyp sól i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj miód, wymieszaj i chwilę pogotuj. Figi pokrój na ćwiartki. Ułóż na blaszce i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z upieczonej rolady zdejmij nitkę. Mięso pokrój w plastry. Polej sosem żurawinowym. Podawaj z pieczonymi figami.