Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi jabłkami, z sosem żurawinowym i pieczonymi figami. Doskonałe połączenie smaków. Warto ją przygotować. Polecam!!!

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

 

  • Rolada:
  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • 10 plasterków suszonych jabłek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • papryka ostra mielona
  • 6 łyżek oleju
  • Sos żurawinowy:
  • 15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 3 figi

 

Sposób przygotowania:

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną
Mięso umyj i osusz. Nożem natnij mięso wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa ułóż plasterki suszonego jabłka. Mięso zwiń w roladę i zwiąż nićmi. Natrzyj dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem i przykryj. Piecz 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przełóż do garnuszka. Wlej wino, wsyp sól i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj miód, wymieszaj i chwilę pogotuj. Figi pokrój na ćwiartki. Ułóż na blaszce i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z upieczonej rolady zdejmij nitkę. Mięso pokrój w plastry. Polej sosem żurawinowym. Podawaj z pieczonymi figami.
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną
Mięso umyj i osusz. Nożem natnij mięso wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem kolorowym.
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną
Na płacie mięsa ułóż plasterki suszonego jabłka.
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną
Mięso zwiń w roladę i zwiąż nićmi. Natrzyj dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem i przykryj. Piecz 70-75 minut w temperaturze 180 stopni.