Sposób przygotowania:
Pierś indycza z gruszką :
Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżkę oleju, miodu ,papryki, majeranku , szczypty kurkumy , szczypty soli . Natrzeć dokładnie mięso i zostawić w lodówce by przeszło marynatą ( ja wkładam do lodówki na noc ) . Wyjąć mięso - obetrzeć marynatę ( zostawić ją do posmarowania ziemniaków ) .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Pod koniec smażenia dodać masło i poczekać aż się lekko zrumieni.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posmarować marynatą która pozostała od mięsa . Zalać tłuszczem ze smażenia .Przykryć naczynie . Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić go na 220 * C i piec 1 godzinę od czasu kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę .
Gdy upiecze się już mięso przekroić gruszki na połówki .Pokroić gruszki w plastry ( każdą połówkę na 3 ) . Przelać sos z pieczenia do szerokiego garnka (mięso i ziemniaki zostawić w naczyniu żaroodpornym w wyłączonym piekarniku by nie ostygło ).Ułożyć w nim plastry gruszek i zagotować. Trzymać na małym gazie 3 minuty .
Podawać mięso pokrojone w plastry obłożone pieczonymi ziemniakami i plastrami gruszki . Sos podać osobno .
( na zdjęciu widać końcówki wykałaczki przy ziemniaku- a to dla tego że mi uporczywie spadał z mięsa to go sobie ,, przypięłam ,, - do jedzenia oczywiście wyciągnęłam - nie ma obowiązku wtykania - hi hi )
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Pod koniec smażenia dodać masło i poczekać aż się lekko zrumieni.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posmarować marynatą która pozostała od mięsa . Zalać tłuszczem ze smażenia .Przykryć naczynie . Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić go na 220 * C i piec 1 godzinę od czasu kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę .
Gdy upiecze się już mięso przekroić gruszki na połówki .Pokroić gruszki w plastry ( każdą połówkę na 3 ) . Przelać sos z pieczenia do szerokiego garnka (mięso i ziemniaki zostawić w naczyniu żaroodpornym w wyłączonym piekarniku by nie ostygło ).Ułożyć w nim plastry gruszek i zagotować. Trzymać na małym gazie 3 minuty .
Podawać mięso pokrojone w plastry obłożone pieczonymi ziemniakami i plastrami gruszki . Sos podać osobno .
( na zdjęciu widać końcówki wykałaczki przy ziemniaku- a to dla tego że mi uporczywie spadał z mięsa to go sobie ,, przypięłam ,, - do jedzenia oczywiście wyciągnęłam - nie ma obowiązku wtykania - hi hi )