Sposób przygotowania:
Pierś indycza z jabłkami
Filet myjemy, nacieramy solą, pieprzem , przyprawą do drobiu , czosnkiem. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy chwilkę mięso, zalewamy do połowy wodą i wsadzamy do piekarnika (ok 200 C). W międzyczasie jabłka kroimy w ćwiartki, cebulę w plasterki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy również do piecyka. Cebulę podsmażamy , podsypujemy dość obficie mąką , zasmażamy i zalewamy wodą aby wytworzył nam się gęsty sos. Doprawiamy wg smaku. Możemy dodać trochę maggi ( polecam wersję bez cukru). Gdy mięso zrobi się miękkie, a jabłuszka ładnie się przyrumienią, wyjmujemy brytfankę , stawiamy na ogniu , dodajemy cebulę z sosem i mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i jeśli ktoś lubi tak jak ja- bardzo dużo czosnku. Gotujemy ok 15 min na małym ogniu. Podajemy z kaszą jęczmienną i warzywami ( np pieczoną cukinią ) lub surówką. Smacznego!
xxxthebestxxx