juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pierś indycza z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienity , soczysty indyk z odrobiną słodyczy...

Pierś indycza z jabłkami

Składniki:

Pierś indycza z jabłkami

 

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 2 twarde jabłka
  • olej/oliwa
  • mąka razowa
  • pieprz, przyprawa do drobiu , jałowiec, ziele angielskie, liśc laurowy , lubczyk, kminek, kilka suszonych grzybków
  • czosnek
  • cebula

Sposób przygotowania:

Pierś indycza z jabłkami
Filet myjemy, nacieramy solą, pieprzem , przyprawą do drobiu , czosnkiem. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy chwilkę mięso, zalewamy do połowy wodą i wsadzamy do piekarnika (ok 200 C). W międzyczasie jabłka kroimy w ćwiartki, cebulę w plasterki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy również do piecyka. Cebulę podsmażamy , podsypujemy dość obficie mąką , zasmażamy i zalewamy wodą aby wytworzył nam się gęsty sos. Doprawiamy wg smaku. Możemy dodać trochę maggi ( polecam wersję bez cukru). Gdy mięso zrobi się miękkie, a jabłuszka ładnie się przyrumienią, wyjmujemy brytfankę , stawiamy na ogniu , dodajemy cebulę z sosem i mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i jeśli ktoś lubi tak jak ja- bardzo dużo czosnku. Gotujemy ok 15 min na małym ogniu. Podajemy z kaszą jęczmienną i warzywami ( np pieczoną cukinią ) lub surówką. Smacznego!