edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie.

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem

Składniki:

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku
  • duża cebula cukrowa
  • kilka różyczek kalafiora

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem

1.

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem
Worek dokładnie zawiązać i kilkakrotnie nakłuć.

Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora.

Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem
Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć kilka minut.

Piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na kilka minut, aby soki ładnie się w nim rozeszły.

3.

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem
Swoją pieczeń podałam w towarzystwie frytek z batatów i fasolką szparagową.

Mięso pokroić w grube plastry i podawać do obiadu, lub wystudzić i wykorzystać jako wędlinę do kanapek.

Ja pieczeń podałam z frytkami z batatów pieczonymi z rozmarynem i ugotowaną na parze fasolką szparagową.