Sposób przygotowania:
Pierś indycza z cebulą i kalafiorem1.
Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora.
Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2.
Piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na kilka minut, aby soki ładnie się w nim rozeszły.
3.
Mięso pokroić w grube plastry i podawać do obiadu, lub wystudzić i wykorzystać jako wędlinę do kanapek.
Ja pieczeń podałam z frytkami z batatów pieczonymi z rozmarynem i ugotowaną na parze fasolką szparagową.