sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Pierś kurczaka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne danie. Polecam

Pierś kurczaka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w sosie grzybowym
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni C. Świeże prawdziwki obgotowujemy około 10 minut i obsmażamy razem z suszonymi i cebulką. Zalewamy wodą i dusimy całość do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i zahartowujemy dwiema łyżkami wywaru. Wlewamy do sosy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Pierś kurczaka w sosie grzybowym
Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem.
Pierś kurczaka w sosie grzybowym
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
Pierś kurczaka w sosie grzybowym
Pierś kurczaka po usmażeniu pieczemy około 20 minut.
Pierś kurczaka w sosie grzybowym
Sos zaprawiamy śmietaną z mąką pszenną.