kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pierś kurczaka z jarzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Coś takiego na jarzynowo.Pyszny dodatek do ryżu na sypko.

Pierś kurczaka z jarzynką

Składniki:

Pierś kurczaka z jarzynką

 

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • sok z 1 cytryny
  • sos sojowy
  • 4-5 małych marchewek
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 50g sera żółtego
  • tymianek
  • szałwia
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z jarzynką
Mięso lekko zbijamy,skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym.Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.Brokuły dzielimy na różyczki, marchewki kroimy na plasterki grubości 8 mm.Obieramy czosnek, kroimy go w plasterki i podsmażamy na brązowo na oliwie-ale nie przypalamy.Wyjmujemy czosnek i możemy go wyrzucić. Teraz na ten tłuszcz wkładamy filety z kurczaka i smażymy je po 8 minut z każdej strony na ładny złoty kolor. Wyjmujemy mięso.Teraz na patelnie wkładamy wszystkie warzywa i doprawiamy je ziołami oraz sola i pieprzem.Mieszamy i smażymy je jakieś 4 minuty.Wkładamy do nich z powrotem mięso.Wlewamy 50ml wrzątku.Przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu póki mięsko nie będzie miękkie.Na sam koniec posypujemy startym serem żółtym.Podajemy z ryżem na sypko ale równie dobrze smakuje z kaszką kuskus czy makaronem.Polecam.Smacznego!