Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pierś kurczaka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś kurczaka ze szpinakiem

Składniki:

Pierś kurczaka ze szpinakiem

 

  • 30 dkg szpinak,
  • 1/2 kg pierś z kurczaka,
  • 4 sztuki marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/2 litra rosół drobiowy,
  • 1/3 szklanki smietana 18%,
  • Sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatałowa,
  • 1 łyżka do zagęszczenia masło,
  • 1 płaska łyżka do zagęszczenia mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka ze szpinakiem
Szpinak dobrze wypłukać z piasku w lekko osolonej zimnej wodzie.Odsączyć i pokroić.Na maśle podsmażyć mięso pokrojone w grubą kostkę, przełożyć na talerz i przyprawić solą i pieprzem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Podlać rosołem, przyprawić gałką muszkatołową i gotować ok. 20 min na małym ogniu, aby warzywa zmiękły. Dodać odciśnięty, pokrojony szpinak, mięso i śmietanę. Masło zagnieść z mąką i dodać do mięska z warzywami, trzymać na ogniu przez 5 min cały czas mieszając. Podawać z ziemniakami lub ryżem, pasuje też do pieczywa.