monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Pierś na zimno w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierś z kurczaka na zimno jako wędlinka do pieczywa,pyszności:),serdecznie polecam:)

Pierś na zimno w aromatycznej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś na zimno w aromatycznej marynacie

 

  • 2 duże pierś z kurczka ok. 650 g
  • 3 łyżki sosu teriayki
  • 2 łyżki ojeu sezamowego
  • 1 mandarynka
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka smalcu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś na zimno w aromatycznej marynacie
Do miski przelać sos teriayki,dodać olej. Z mandarynki zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Dodać do miski. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z brzydkich elementów. Mięso przełożyć do miski z marynatą i wmasować ją w pierś. Przełożyć wszystko do naczynia próżniowego,odessać powietrze i odstawić do lodówki na 30 godzin. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z marynaty i za pomocą mocnej nici bawełnianej nadać pierś ładny kształt. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć z obu stron na ładny rumiany kolor. Zdjąć z paleni i włożyć każdą pierś osobno do foli do pieczenia mięsa. Paczuszki przełożyć na brytfankę i wlać 1 szklankę wody. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Pierś na zimno w aromatycznej marynacie
Mięso włożyć do marynaty i odstawić na 30 godzin
Pierś na zimno w aromatycznej marynacie
Następnie za pomoca nici nadać ładny kształt
Pierś na zimno w aromatycznej marynacie
Mięso obsmażyć z obu stron na rumiano
Pierś na zimno w aromatycznej marynacie
Mięso włożyć do foli do pieczenia i piec 30 minut w 180 st

Tagi:

sosy