Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierś z indyka gotowana w sosie z duszonego na maśle i maśle roślinnym pora z dodatkiem tłustej śmietanki...

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać. Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Pokrojony drobno por podsmażany na maśle.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Przyprawy czosnek zioła i odrobina wody dodane do podsmażonego pora.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
podzielone na porcje mięso dodane do pora.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Podsmażone mięso z porem zalane wodą i duszone do miękkości.

Tagi:

zioła indyk