Sposób przygotowania:
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać. Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.