Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekana pierś z kurczaka pod majonezowo- cebulowo-serową pierzynką.

Pierś z kurczaka pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka pod pierzynką

 

  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pod pierzynką
Boczek pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku. Dodać też do niego sok z cytryny, majonez, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, aby otrzymać 4 duże płaty. Naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem, ułożyć w nim mięso. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na mięsie rozłożyć przygotowaną mieszankę z majonezem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie. Mięso piec w 200 stopniach przez ok. 35-40 minut.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pokrojona cebula i boczek z dodatkiem majonezu soli pieprzu i soku z cytryny.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Płaty mięsa ułożone w naczyniu do zapiekania oprószone solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Masa majonezowo cebulowo boczkowa rozłożona na mięsie.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Starty na tarce żółty ser rozłożony na mięsie.