Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podzielona na porcje pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką z żółtego sera, mozzarelli, czerwonej cebuli i wędzonej szynki.

Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki oleju
  • 80 g mozzarelli w kulce
  • 80 g żółtego sera
  • 4 duże plastry wędzonej szynki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką
Mięso podzielić na porcje, ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem. Oba sery pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Szynkę i cebulę również pokroić w kostkę, dodać do serów. Do tego wsypać przyprawy, dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na mięso i odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wszystko zapiec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką
Podzielone na porcje mięso ułożone w naczyniu do zapiekania oprószone solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką
Oba sery pokrojone w kostkę i przełożone do miseczki.
Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką
Cebula szynka i przyprawy dodane do serów.
Pierś z kurczaka pod podwójnie serową pierzynką
Wymieszana z majonezem masa z serów szynki i cebuli rozłożona na mięsie.