cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, pachnące przyprawami , ze złocistą skorupką mięso z piersi kurczaka.

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami

 

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ok.4 łyżki soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami
Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Polówkę cytryny pokroić w plasterki,a z drugiej połowy wycisnąć sok. Miód wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn ,sól, pieprz i i sok z cytryny. Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą. i ułożyć naczyniu do zapiekania. Obłożyć plasterkami cytryny ,polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. ok 40-50 min. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawaćz dowolnymi dodatkami.
Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami
Połowę cytryny pokroić w plastry a z drugiej części wycisnąć sok.
Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami
Przyprawione marynatą mięso ułożyć w foremce.
Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami
Upieczony filet pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.