Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marynowana w musztardzie, gotowana na parze pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka w musztardzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w musztardzie

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w musztardzie
Mięso podzielić na porcje (u mnie 4). Musztardę przełożyć do miseczki. Dodać do niej wyciśnięty czosnek, sól, paprykę, pieprz i zioła. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do mięsa i dokładnie wymieszać (tak, żeby marynata pokryła mięso w całości). Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Mięso gotować na parze ok. 20 minut.
Pierś z kurczaka w musztardzie
Pierś z kurczaka podzielona na cztery porcje.
Pierś z kurczaka w musztardzie
Musztarda przełożona do miseczki z dodatkiem czosnku i przypraw.
Pierś z kurczaka w musztardzie
Kawałki mięsa dokładnie pokryte marynatą.
Pierś z kurczaka w musztardzie
Zamarynowane mięso ułożone w garnku do gotowania na parze.