Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w pomarańczach
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać skórkę w kilku miejscach. W rondlu stopić masło, włożyć mięso skórką do dołu i smażyć 10 min na silnym ogniu(nie odwracać). Odlać tłuszcz ze smażenia, mięso oprószyć solą, pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 min aż wydzieli się sok. Pomarańczę obrać i podzielić na małe fileciki ( bez białej skórki). Zewnętrzną skórkę pomarańczową oczyścić, pokroić, obgotować 5min i osączyć.
Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny, galaretką oraz 4 łyżkami tłuszczu ze smażenia.
Sos podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać likier i paseczki skórki. Mięso pokroić, udekorować flecikami z pomarańczy i polać sosem:)) Smacznego
Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny, galaretką oraz 4 łyżkami tłuszczu ze smażenia.
Sos podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać likier i paseczki skórki. Mięso pokroić, udekorować flecikami z pomarańczy i polać sosem:)) Smacznego