kaska215

kaska215

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pierś z kurczaka w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super danie na przyjecie:)

Pierś z kurczaka w pomarańczach

Składniki:

Pierś z kurczaka w pomarańczach

 

  • 60dag piersi z kurczaka
  • 5dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 1pomarańcza
  • 200ml świeżo wyciśniętego soku
  • 1łyżka galaretki porzeczkowej
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20ml likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w pomarańczach
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać skórkę w kilku miejscach. W rondlu stopić masło, włożyć mięso skórką do dołu i smażyć 10 min na silnym ogniu(nie odwracać). Odlać tłuszcz ze smażenia, mięso oprószyć solą, pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 min aż wydzieli się sok. Pomarańczę obrać i podzielić na małe fileciki ( bez białej skórki). Zewnętrzną skórkę pomarańczową oczyścić, pokroić, obgotować 5min i osączyć.
Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny, galaretką oraz 4 łyżkami tłuszczu ze smażenia.
Sos podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać likier i paseczki skórki. Mięso pokroić, udekorować flecikami z pomarańczy i polać sosem:)) Smacznego