Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierś z kurczaka z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z kurczaka w doborowym kolorowym towarzystwie :)

Pierś z kurczaka z brokułem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka z brokułem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z brokułem
Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy. Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły. Piersi skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony. W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).
Pierś z kurczaka z brokułem
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.
Pierś z kurczaka z brokułem
Piersi skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Pierś z kurczaka z brokułem
W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.