Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu pulpecików.

Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 małe pulpeciki
  • 50 g żółtego sera
  • 1 garść roszponki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem
Mięso podzielić na 4 porcje. Pulpeciki (np. takie, które pozostały z obiadu) rozdrobnić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do pulpecików. Roszponkę umyć, osuszyć, lekko posiekać, dodać do mięsa z serem. Dodać też posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Każdą porcję mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po trochu przygotowanego nadzienia. Złożyć na pół, brzegi zabezpieczyć wykałaczkami. Jajko rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Nadziane mięso obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem
Rozdrobnione pulpeciki z dodatkiem startego sera i roszponki.
Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem
Rozbity kawałek mięsa oprószony solą i pieprzem i posmarowany musztardą.
Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem
Przygotowane nadzienie ułożone na mięsie.
Pierś z kurczaka z resztkowym nadzieniem
Nadziane mięso w panierce smażone na oleju.