Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka podsmażana z kalarepką, cebulą i czosnkiem, a następnie zapieczona z serem w kalarepkowych miseczkach:)

Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką

 

  • 2 duże kalarepki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Kalarepki obrać, wydrążyć w środku pozostawiając ok. 1 cm grubości ścianki. Połowę miąższu wydrążonego z kalarepek drobno pokroić (resztę wykorzystać inaczej). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną kalarepkę i trochę soli. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jak kalarepka zacznie się lekko rumienić, dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z kalarepką wlać 1/3 szklanki wody, wymieszać, zagotować. Gotować jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych kalarepek ułożonych w naczyniu do zapiekania. Do naczynia z nadzianymi kalarepkami wlać szklankę wody. Nadziane kalarepki piec 180 stopniach przez ok. 30 minut. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na kalarepkach. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejne 20-30 minut.
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Pokrojony miąższ z kalarepki dodany do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Mięso przyprawy i zioła dodane do podsmażonej kalarepki.
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Przygotowany farsz nałożony do wydrążonych kalarepek.
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Tarty żółty ser rozłożony na nadzianych kalarepkach.