Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Kalarepki obrać, wydrążyć w środku pozostawiając ok. 1 cm grubości ścianki. Połowę miąższu wydrążonego z kalarepek drobno pokroić (resztę wykorzystać inaczej). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną kalarepkę i trochę soli. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jak kalarepka zacznie się lekko rumienić, dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z kalarepką wlać 1/3 szklanki wody, wymieszać, zagotować. Gotować jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych kalarepek ułożonych w naczyniu do zapiekania. Do naczynia z nadzianymi kalarepkami wlać szklankę wody. Nadziane kalarepki piec 180 stopniach przez ok. 30 minut. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na kalarepkach. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejne 20-30 minut.