IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pierścień

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka i pyszna potrawa a`la spaghetti

Pierścień

Składniki:

Pierścień

 

  • 400 g makaronu muszelki
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 średnie cebule
  • pół małej czerwonej papryki
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka czerwonej łagodnej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka Bulionu Wołowego Winiary
  • czarny mielony pieprz i SmakoMyk do smaku
  • 100 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Pierścień
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju. Podsmażamy na nnim mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 5 minut. Wlewamy kawałki pomidorów wraz z zalewą i wodę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i po 10 minutach dodajemy oba warzywa do mięsa. Dosajemy ketchup, paprykę w proszku, cukier, pieprz i SmakoMyk.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (jeśli mamy ser w plasterkach) − kroimy w drobne kawałeczki.
Do garnka wlewamy 2 litry wody i pół łyżki oleju. Dodajemy bulion w kostce. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy − nie przelewamy zimną wodą − makaron ma być gorący.
Na talerzu kładziemy ugotowany makaron, z sosu robimy wokół niego pierścień, górę posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!