Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierścień ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ugotować ryż na sypko i podzielić na trzy części. Groszek i kukurydzę odsączyć,

Pierścień ryżowy

Składniki:

Pierścień ryżowy

 

  • 50 dag ryżu amerykańskiego

 

  • po pół puszki groszku konserwowego i kukurydzy

 

 

  • 3 jaja

 

  • 2 łyżki keczupu

 

  • po łyżeczce curry i papryki w proszku

 

 

 

  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pierścień ryżowy
Ugotować ryż na sypko i podzielić na trzy części. Groszek i kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do jednej części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej - keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej - odrobinę pieprzu i kukurydzę. Jaja umyć. Do każdej części ryżu do dać po jednym rozkłóconym jaju, dokładnie wymieszać. W okrągłym naczyniu żaroodpornym (najlepiej z kominem), wysmarowanym masłem, ułożyć porcjami ryż.

Tagi:

ryż