Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Piersi kurczaka pieczone z cytryną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piersi kurczaka z nutą kwaskową

Piersi kurczaka pieczone z cytryną

Składniki:

Piersi kurczaka pieczone z cytryną

 

  • 4 porcje piersi kurczaka (4x 100 g)
  • 2 małe umyte i pokrojone w ósemki ze skórką cytryny (200 g)
  • 60 g zielonych oliwek nadziewanych migdałem
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 3 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka pieczone z cytryną

Umyte i osuszone piersi kurczaka lekko posól, posyp pieprzem, szczyptą cynamonu i imbiru i obłóż plasterkami czosnku. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż piersi kurczaka, podlej wodą lub bulionem z kurczaka  i wstaw do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas przekręcaj piersi i polewaj sosem powstałym w czasie pieczenia. Po pół godzinie dodaj ósemki cytryn i oliwki. Piecz aż udka będą miękkie.


197 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.