Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi kurczaka z patelni grillowej

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szybkie, dietetyczne danie z drobiu. Do zrobienia przez cały rok na patelni grillowej w domu .

Piersi  kurczaka z patelni grillowej

Składniki:

Piersi kurczaka z patelni grillowej

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( podwójna )
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 6 małych połówek brzoskwiń z syropu
  • 6 łyżeczek konfitury z żurawiny do mięs
  • ½ szklanki syropu z brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka z patelni grillowej
Pierś przekroić na pól w poprzek . Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso . Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki ( na całą noc –minimum 3 godziny ). Rozgrzać patelnię grillowi i piec mięso po 5 minut z każdej strony Przykryte pokrywką ) .Potem podlać mięso kilkoma łyżkami syropu , przykryć i smażyć dalej ok. 5 minut . Odkryć – obrócić mięso na drugą stronę i znów podlać kilkoma łyżkami syropu i smażyć przykryte 5 minut .Dolać resztę syropu i dosmażyć pod przykryciem 10 minut przy lekko uchylonej pokrywce by syrop odparował prawie w całości . Tak przygotowane piersi nie są suche a mają wszelkie walory smakowe piersi grillowanych . .Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe ( z ryżem na sypko lub ziemniakami pieczonymi ) .