Sposób przygotowania:
Piersi ( kurze ) w kratkę :
Piersi z kurczaka polać olejem wymieszanym z sosem sojowym i posypać pieprzem .Zostawić w na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Patelnię grillową ( taką z krateczką na dnie ) rozgrzać mocno ( poziom rozgrzania sprawdzamy dając na patelnię kilkoma kropelek wody - jak parują to patelnia jest za zimna , jak ,, turlają się " po powierzchni patelni to jest ona gotowa do smażenia ). Włożyć piersi z kurczaka i docisnąć je widelcem do powierzchni patelni . Zostawić aż same ,,odkleją się " od dna- przewrócić na drugą stronę i znów docisnąć . Jak ponownie odklei się od dna posypać przyprawą ,, Czerwona czubrica " ( obracając tak by przyprawa była z obu stron ) . Dodać łyżeczkę masła - przykryć patelnię pokrywką i zostawić na wyłączonym palniku na kilka minut . Jeśli nie mamy przyprawy ,,Czerwona czubrica " możemy zrobić coś podobnego z bardziej dostępnych przypraw - mieszamy szczyptę soli czosnkowej, cząberu lub oregano, mielonej słodkiej papryki . Podałam z pieczarkami smażonymi - doprawionymi tą samą przyprawą .
zewa
bernika
Babciagramolka
Spróbuj- nie pożałujesz .W sprzedaży są dwa rodzaje tzw zielona i czerwona . Zielona to mieszanka soli czosnkowej i czubricy , a czerwona jeszcze dodatkowo mielona papryka . Można zastąpić naszym cząbrem - choć nie do końca jest to samo. Ja do sałat , surówek, sera daję . Wolę od oregano. Kiedyś robiłam banicę wg bułgarskiego przepisu i tam była właśnie czubrica - jak pojawiła się w sklepie to kupiłam na próbę i bardzo sobie chwalę.
Natala1210
jaNina
Pyza