Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Piersi mocno pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie nie wymagające wiele czasu ale smakuje obłędnie.

Piersi mocno pomidorowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi mocno pomidorowe

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 garści kolendry
  • 250 ml keczupu łagodnego
  • 250 ml keczupu pikantnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi mocno pomidorowe
Piersi myjemy pod bieżąca wodą, osuszmy i przekrajamy wzdłuż. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy twardą część od łodygi. Pietruszkę i kolendrę siekamy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w sporą kostkę. Do miski wlewamy keczupy, dodajemy zioła i czosnek. Pokrojone pomidory dodajemy do keczupu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu i układamy na nim warstwę piersi. Na mięso znowu wylewamy trochę sosu i znów układamy piersi. Czynność powtarzamy, na wierzchu powinien być sos. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C i zapiekamy ok 30-40 min. Jeśli ktoś lubi można na wierzchu posypać startym żółtym serem.
Piersi mocno pomidorowe
W naczyniu mieszamy ze sobą keczupy czosnek i zioła
Piersi mocno pomidorowe
Pomidory parzymy zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę
Piersi mocno pomidorowe
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso i sos
Piersi mocno pomidorowe
Sos powinien być na wierzchu zapiekamy w piekarniku ok 30-40 min