SUPERPRZEPIS

Piersi z kaczki w śliwkowym sosie

  • 19
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Soczysta i bardzo smaczna pierś z kaczki polana pikantnym sosem śliwkowym-doskonała propozycja na Świąteczny stół.

Składniki:

Piersi z kaczki w śliwkowym sosie

 

  • 2 duże piersi z kaczki ze skórką (wcześniej zamrożone)

 

  • 1 łyżka oleju truflowego (lub innego)

 

 

 

  • 100 g suszonych śliwek (bez pestek)

 

  • 2 łyżki ciemnego octu winnego

 

  • 1 płaska łyżeczka melasy

 

  • kilka kropel sosu tabasko lub kawalek papryczki chilli

 

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

 

  • sól,pieprz i czerwona ostra papryka w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
Rozmrożone piersi kacze umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,papryką i pieprzem.Delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach tak by nie uszkodzić mięsa.Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Patelnię rozgrzać,na rozgrzanej ułożyć piersi tak by skorka była na dole,smażyć ok.5 min lub do czasu gdy skórka będzie rumiana,wręcz "strzelająca".Obrócić na drugą stronę i smażyć ok.1,5 minuty.Teraz trzeba piersi włożyć na blaszkę(lub pozostawić na patelni,jeśli nadaje się do włożenia do piekarnika) i piec przez ok.30 min(lub mniej w zależności od tego jakie różowe mięso lubimy).



Czas na śliwkowy,pikantny sos:Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy,na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy imbir z czosnkiem.Podsmarzamy ok 1 min,dodajemy pozostałe skladniki,dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 5 min.Potem jeszcze ok 2 minut bez przykrycia,sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody.Gotowy sos miksujemy i polewamy nim gotowe,soczyste piersi z kaczki.



Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszką kus,kus czy nawet kaszą jęczmiena.Mozna też podać z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.Serdecznie polecam:)
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
Na rzogrzanej patelni ukladamy piersi kacze skórką na dole
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
Podpieczone mięso przekładamy do nagrzanrgo piekarnika
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
W między czasie przygotowujemy pikantny sos śliwkowy
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się na Swiąteczny stół