Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kaczki w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Może mniej znany sposób na kaczkę, ale na prawdę polski.

Piersi z kaczki w sosie śliwkowym

Składniki:

Piersi z kaczki w sosie śliwkowym

 

  • 1 łyżka jagód jałowca
  • 2 kacze piersi (800 g)
  • sól, pieprz
  • 250 g śliwek
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1-2 łyżek octu
  • 1 łyżka cukru
  • po łyżce masła i mąki

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki w sosie śliwkowym
Jałowiec rozgnieść. Piersi kaczki umyć, skórę ponacinać. Ułożyć w brytfannie skórą do dołu, piec bez tłuszczu 3-5 min w temp. 200°C. Mięso odwrócić, oprószyć solą, pieprzem, jałowcem, piec 10-15 min. Śliwki umyć, pokroić, usunąć pestki. Mięso wyjąć, dodać sok, ziarenka pieprzu, śliwki, wstawić na 2 min do gorącego piekarnika, przyprawić solą, octem i cukrem. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zagęścić sos.

Tagi:

śliwki