Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka duszone w czerwonym wi
Piersi z kurczaka duszone w czerwonym winie 4 piersi z kurczaka 5 średnich dojrzałych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 150 ml czerwonego wytrawnego wina 12 dag pokrojonych w plasterki czarnych oliwek 1/2 łyżeczki suszonej szałwi sól i pieprz Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, wino i suszoną szałwię. Rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Do sosu włożyć obsmażone wcześniej piersi z kurczaka i pokrojone w plasterki oliwki. Dusić bez przykrycia jeszcze przez ok. 10 min.