Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze
PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Kurczaka umyć, odkroić niejadalne części, przełożyć do miski. Składniki marynaty umieścić w rondelku, zagotować, zostawić do ostygnięcia. Wystudzoną marynatę przelać do miski z kurczakiem dodać pokrojoną w plasterki papryczkę peperonii. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 20 minut w 195 stopniach. W czasie pieczenia podlewać marynatą. Kurczaka kroić na plasterki po 10 minutach od wyciągnięcia z pieca. Układać na ryżu. Całość udekorować natką pietruszki oraz papryczką peperoni. PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Ostudzić na talerzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę dymkę i chwilę smażyć. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier. Na patelnie dodać ryż całość wymieszać przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę szczypiorek Jeszcze raz przemieszać. Wyłożyć na talerz.* inspiracja blogiem Kwestia smaku
mysza75
marietta