Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodko- ostre piersi z kurczaka w glazurze śliwkowej z ryżem balsamicznym. Bardzo polecam

Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:
  • piersi z kurczaka ok.500g
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 1 papryczka peperoni

 

  • SKŁADNIKI NA RYŻ BALSAMICZNY Z DYMKĄ:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki cukru
  • dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz

 

  • DO DEKORACJI
  • natka pietruszki
  • papryczka peperoni

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze
PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Kurczaka umyć, odkroić niejadalne części, przełożyć do miski. Składniki marynaty umieścić w rondelku, zagotować, zostawić do ostygnięcia. Wystudzoną marynatę przelać do miski z kurczakiem dodać pokrojoną w plasterki papryczkę peperonii. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 20 minut w 195 stopniach. W czasie pieczenia podlewać marynatą. Kurczaka kroić na plasterki po 10 minutach od wyciągnięcia z pieca. Układać na ryżu. Całość udekorować natką pietruszki oraz papryczką peperoni. PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Ostudzić na talerzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę dymkę i chwilę smażyć. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier. Na patelnie dodać ryż całość wymieszać przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę szczypiorek Jeszcze raz przemieszać. Wyłożyć na talerz.* inspiracja blogiem Kwestia smaku
Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze
Kurczaka myjemy, odkrawamy niejadalne części. Z przygotowanych składników szykujemy marynatę.
Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze
Kurczaka mieszamy z marynatą, dodajemy papryczkę peperoni i odstawiamy na 2 godziny.
Piersi z kurczaka w śliwkowej glazurze
Ugotowany ryż przesmażamy na patelni z olejem, octem balsamicznym, cukrem i dymką. Pod kiniec dodajemy szczypiorek