Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka z grapefruitami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka z grapefruitami

Składniki:

Piersi z kurczaka z grapefruitami

 

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 2 czerwone grapefruity,
  • 100 ml przecieru z żurawin (można zastąpić przecierem z czarnej porzeczki, ale to już nie to),
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 goździki,
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z grapefruitami
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Grapefruity umyć. Z jednego wycisnąć sok. Drugiego obrać i po pozbawieniu pestek pokroić na cząstki. Sok i cząstki owocu dodać do mięsa. Zagotować. Dodać przecier z żurawin, miód i goździki. Doprawić do smaku solą. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. (ok.30 min.). Przed podaniem piersi pokroić w grube ukośne plastry.