Pysznogłówka

Pysznogłówka

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi z kurczaka zawijane w szynkę parmeńską podawane na szpinaku z pomidorkami koktajlowymi i placuszkami serowymi.

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku

 

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka, po około 200 g każda
  • opakowanie szpinaku w liściach Hortex 2 łyżki masła, roztopionego
  • 50 g sera feta
  • 16 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g sera żółtego

 

  • Do podania:
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne kostki i włókna. Pokroić na dość dużą kostkę. Do oliwy z oliwek dodać drobno pokrojoną paprykę, czosnek i oregano, świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalać pokrojone piersi i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Szpinak rozmrozić i podgotować krótko (ok 10 min), dodać sera fety, pieprz, sól i ząbek czosnku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kostki piersi owijać w szynkę parmeńską i układać w naczyniu żaroodpornym na szpinaku. Starty żółty ser cieniutko ułożyć na gorącej patelni i pozostawić do stopienia, po chwili zdjąć z patelni. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i placuszkami serowymi. Piec pod przykryciem ok 40 min.
Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku
Piersi z kurczaka z szynką parmeńską na szpinaku