Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Piezarki w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne pieczarki w kruchym cieście

Piezarki w kruchym cieście

Składniki:

Piezarki w kruchym cieście

 

  • 500 gram pieczarek ( średniej wielkości)
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • szklanka maki
  • 150 gram margaryny
  • 2 zółtka
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Piezarki w kruchym cieście
Najpierw zajmijmy się ciastem.
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy 2 żóltka i jedno całe jajo. Wlewamy dwie łyżki mleka. Następnie dodajemy margarynę w kawałkach.
I nie zagniatamy od razu rekoma ciasta, tylko wpierw nożem siekamy wszystko.
A dopiero później jak już posiekamy zaczynamy ciasto wyrabiać rękoma. Wkładamy do lodówki na ok godziny aby się schłodziło.
Pieczarki myjemy i gotujemy, każda pieczarkę z osobna smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy solą i pieprzem.
Następnie każdą pieczarkę owijamy kawałkiem ciasta kruchego , formując kuleczki.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut.
Smacznego

Tagi:

mak