Sposób przygotowania:
Pijak Edzi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po 1 żółtku i ubijamy, ale już na mniejszych obrotach. Partiami wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką lub ręką, żeby dobrze napowietrzyć. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 25-30 min. MASA: Masło miksujemy na jednolita masę. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i kakao do białości. Kiedy jajka są już dobrze ubite, wlewamy je cienką stróżką do utartego masła i cały czas mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy aromat lub spirytus, mieszamy, żeby się połączyły smaki. Biszkopt smarujemy dżemem a na dżem smarujemy 1/3 masy. Herbatniki moczymy w rumie i układamy na masę. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę, a na wierzchu układamy pozostałe herbatniki namoczone w rumie. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do salaterki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając oliwę. Tą polewę wylewamy na wierzch herbatników.