Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Pijak wg Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis mam od znajomej,wypróbowałam i polecam

Pijak wg Danusi

Składniki:

Pijak wg Danusi

 

  • 7 szt jajka,
  • 1 paczka duża biszkopty okrągłe,
  • 1 kieliszek wódka,
  • 1 szkl mak,
  • 2 szkl mleko,
  • 150 g wiórki kokosowe,
  • 2 szkl cukier puder,
  • 2 opak cukier waniliowy,
  • 1 kost margaryna palma,
  • 2 opak budyń waniliowy,
  • 1 opak polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pijak wg Danusi
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Z białek i jednego cukru waniliowego, i 1 szkl cukru pudru ubić pianę na sztywno, żółtka odłożyć do kremu. Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać do ubitej piany. Wymieszane ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć ciasto do piekarnika,piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 190 stop. KREM Do żółtek dodać cukier waniliowy i cukier puder,dokładnie utrzeć żółtka na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać 1/2 szkl mleka i 2 budynie,dokładnie wymieszać. Resztę mleka wlać do rondla, zagotować., ostudzić. Mleko wymieszać z masą żółtkową. W misce utrzeć margarynę,stopniowo dodając po łyżce masy,ciągle ucierając na puch. Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem. Na kremie układamy biszkopty maczane w alkoholu. Biszkopty polać cienkim strumieniem polewy.