Sposób przygotowania:
Pijak wg Danusi
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Z białek i jednego cukru waniliowego, i 1 szkl cukru pudru ubić pianę na sztywno, żółtka odłożyć do kremu. Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać do ubitej piany. Wymieszane ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć ciasto do piekarnika,piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 190 stop. KREM Do żółtek dodać cukier waniliowy i cukier puder,dokładnie utrzeć żółtka na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać 1/2 szkl mleka i 2 budynie,dokładnie wymieszać. Resztę mleka wlać do rondla, zagotować., ostudzić. Mleko wymieszać z masą żółtkową. W misce utrzeć margarynę,stopniowo dodając po łyżce masy,ciągle ucierając na puch. Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem. Na kremie układamy biszkopty maczane w alkoholu. Biszkopty polać cienkim strumieniem polewy.