Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto "pijak" z brzoskwiniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i stosunkowo szybko się je robi. Za to smak ma obłędny! Na prawdę warto wypróbować. Robiłam to ciasto już kilka razy, tym razem wzbogaciłam jego smak o świeże brzoskwinie - super się komponują:)

Ciasto "pijak" z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "pijak" z brzoskwiniami

 

  • biszkopt z 4 jaj
  • ciasto makowe:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki maku
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 3 brzoskwinie
  • 0,5 szklanki spirytusu
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • biszkopty
  • czekolada mleczna
  • śmietana 30%
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Potrzebujemy biszkopt upieczony w sposób tradycyjny z 4 jaj. Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Wsypujemy mak, kokos oraz mąkę z proszkiem - dokładnie mieszamy łyżką (ja czasem dodaje nieco więcej maku), wykładamy na przygotowaną blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy ok. 23-25 minut. Krem: Do garnka przekladamy żółtka, wsypujemy mąki, cukier, proszek budyniowy i stopniowo dolewając mleko energicznie mieszamy by całość się dokładnie rozprowadziła i nie było grudek. Ciągle mieszają gotujemy gęsty budyń, który po ostudzeniu miksujemy z masłem. Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym oraz niewielką ilością kremu, przykładamy ciastem makowym. Ciasto makowe smarujemy odrobiną kremu, brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy - na nich rozprowadzamy całą resztę budyniowej masy. Przegotowaną wodę mieszamy ze spirytusem - namaczamy w niej biszkopty, które układamy na warstwie kremu. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem słodkiej śmietany 30% - polewamy nią biszkopty, na koniec posypujemy rodzynkami.
Ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Etap 1 w trakcie przygotowania ciasta makowego
Ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Etap 2 biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym
Ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Etap 3 na kremie układamy świeże brzoskwinie
Ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Etap 4 całość polewamy czekolada i posypujemy rodzynkami