Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pijana piers gesi na pomidorowo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gesie piersi duszone w winie. Mieciutkie, w slodko-kwasnym sosie, w akompaniamencie makaronu ryzowego.

Pijana piers gesi na pomidorowo

Składniki:

Pijana piers gesi na pomidorowo

 

  • podwója, dorodna piers z gesi,
  • wino czerwone wytrawne - 250ml,
  • kapusta pekinska - 2 polowy twardej czesci,
  • pomidory z puszki - obrane i pokrojone, 400g,

 

  • Marynata:
  • sos sojowy ciemny - 2 lyzki,
  • maggie - 2 lyzki,
  • pieprz czarny mielony - 1/3 lyzeczki,
  • papryka slodka mielona - 1 lyzeczka,
  • imbir w proszku - 1/4 lyzeczki,
  • tymianek suszony - 1 lyzeczka,
  • koncentrat pomidorowy - 1 lyzka z czubem,
  • sok z cytryny - lyzka,
  • miód - 1 lyzka,
  • oliwa - lyzka;

 

  • makaron ryzowy,
  • oliwa do smazenia - 3 lyzki,
  • sól, pieprz, cukier, sos sojowy do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pijana piers gesi na pomidorowo
Piers umyc, osuszyc i pokroic razem ze skóra, w sredniej grubosci plastry. Odrzucic zewnetrzne liscie kapusty pekinskiej, a pozostala czesc warzywa, poszatkowac. Z podanych przypraw zrobic marynate. Wszystkie skladniki dobrze wymieszac i polaczyc z piersiami. Zawinac szczelnie folia i pozostawic na 2 godziny w lodówce. W wiekszym rondlu rozgrzac oliwe i na goraca, wrzucic piersi. Podsmazyc z obu stron i gdy mieso lekko zbrazowieje, calosc zalac winem, w razie potrzeby dodac goraca wode, aby mieso bylo schowane w plynie, dodac sól i pieprz. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem przez godzine i 45 minut, dodac kapuste pekinska, wymieszac ( nie dodawac wody), podgotowac przez 15 minut, dodac pomidory z puszki,, gotowac kolejne 20 minut, po czym doprawic na koniec do smaku. Makaron ryzowy przygotowac w/g przepisu na opakowaniu, odcedzic i zaserwowac razem z sosem gesim miesem.