evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Pijane żeberka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne i delikatne mięso o posmaku czerwonego wina.

Pijane żeberka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pijane żeberka

 

  • 700-800g żeberek wieprzowych chudych
  • 400 ml wina półwytrawnego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • olej do wysmarowania blaszki
  • soł morska świeżo mielona wg.uznania

Sposób przygotowania:

Pijane żeberka
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Dzielimy na porcje tak żeby każda miała kostkę. Do miski wlewamy wino i dodajemy 3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wkładamy kawałki mięsa i odkładamy całość na 8h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso na ręcznik kuchenny papierowy i odsączamy z nadmiaru wina. W każde żeberko wcieramy sól. Do miski dodajemy majonez,miód,płatki chili oraz ketchup i całość mieszamy. Teraz każdy kawałek mięsa obtaczamy w tej papce i przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem. Przykrywamy i pieczemy w 170*C około 1 godziny.Pod koniec pieczenia jak widzimy że kostka ładnie odchodzi od mięsa jeszcze chwilkę zapiekamy na złotobrązowy kolor i gotowe . . . .
Pijane żeberka
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Dzielimy na porcje tak żeby każda miała kostkę. Do miski wlewamy wino i dodajemy 3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wkładamy kawałki mięsa i odkładamy całość na 8h do lodówki.
Pijane żeberka
Teraz każdy kawałek mięsa obtaczamy w tej papce i przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem. . . .