SUPERPRZEPIS

Pijany kurczak opasany boczkiem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pijany kurczak opasany boczkiem Więcej zdjęć (4)

Roladki mają bardzo wyrazisty smak, są kruche, po prostu pyszne...

Składniki:

Pijany kurczak opasany boczkiem

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
  • 8 pieczarek,
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli,
  • kieliszek białego wina,
  • 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżek oliwy.

Sposób przygotowania:

Pijany kurczak opasany boczkiem
Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki. W miseczce wymieszać wino z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej pół godz. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i także pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, ułożyć na nim po plasterku pieczarki i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na tacce do grillowania, naokoło obłożyć pozostałymi pieczarkami. Obracając, opiekać na grillu ok. 30 min.
Pijany kurczak opasany boczkiem
Składniki marynaty łączymy dokładnie w miseczce
Pijany kurczak opasany boczkiem
kurczaka marynujemy co najmniej pół godziny
Pijany kurczak opasany boczkiem
Gotowe mięso układamy na tacce do grillowania