Sposób przygotowania:
Pijany piernikETAP 1:
W szklanej misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki czyli:mąkę tortową, kakao, mieszankę korzenną do piernika, sodę i biały pieprz.
ETAP 2:
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszysto, wlać płynny miód oraz delikatnie piwo, dodać do masy suche skladniki, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki , posypać mieszanką bakaliową, piec około 50-55 minut w temperaturze 175*c do suchego patyczka, wyjąć z pieca, wystudzić.
ETAP 3:
Polewa:
Żelatynę wsypać do miseczki zalać zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą, do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę, mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Gotową gęstą polewą udekorować piernik, posypać dowolną posypką.
Smacznego!
zbysiowa
SylaUla