2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pijany piernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały i puszysty piernik ala last minute na ostatnią chwilę, wilgotny od piwa i miodu z aromatycznymi przyprawami i bakaliami, czego chcieć więcej ? Pycha!

Pijany piernik

Składniki:

Pijany piernik

 

  • Ciasto na keksówkę o wym 13/35 cm
  • 3 jajka
  • 200 ml piwa
  • 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
  • 15 dag cukru
  • 160 ml płynnego miodu prawdziwego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 5 dag mieszanki bakaliowej keksowej

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
  • Dowolna posypka do ciast.

Sposób przygotowania:

Pijany piernik

ETAP 1:

W szklanej misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki czyli:mąkę tortową, kakao, mieszankę korzenną do piernika, sodę i biały pieprz.

ETAP 2:

W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszysto, wlać płynny miód oraz delikatnie piwo, dodać do masy suche skladniki, delikatnie wymieszać.

Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki , posypać mieszanką bakaliową, piec około 50-55 minut w temperaturze 175*c do suchego patyczka, wyjąć z pieca, wystudzić.

ETAP 3:

Polewa:
Żelatynę wsypać do miseczki zalać zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia.

Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą, do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę, mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

Gotową gęstą polewą udekorować piernik, posypać dowolną posypką.

Smacznego!