tuptusp

tuptusp

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pikantna meksykanka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna nadziewana papryka :)

Pikantna meksykanka

Składniki:

Pikantna meksykanka

 

  • Dwie duże papryki
  • 500g Mięso mielone
  • Sos Łowicz meksykański
  • 1 Papryczka chili
  • 1/2 Cebuli
  • Woreczek ryżu
  • 2 Jajka
  • Żółty ser
  • Pieprz, sól, kminek

Sposób przygotowania:

Pikantna meksykanka
Ryż gotujemy, po ugotowaniu mieszamy z odrobiną kminku i odstawiamy. Na rozgrzany olej wrzucamy, drobno posiekaną papryczkę chili i cebulę, czekamy aż się zeszkli, po czym dodajemy mięso mielone. Smażymy dość długo, aby prawie cały tłuszcz z mięsa się wytopił. Tłuszcz zbieramy do naczynia. Następnie dodajemy sos Łowicz meksykański, sprawdzamy smak w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i papryką chili(powinien być lekko ostry). Górę papryki odcinamy tak , aby utworzyła nam naturalną pokrywkę, zaś środek czyścimy z nasion. Na dno dajemy ryż, mocno ugniatając (tak do 1/3 wysokości papryki), na ryż wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy z odkrytą górą papryki), po około 15min. sprawdzamy czy jajko ścięło się, jeśli tak to nie wyciągając papryki z piekarnika nakładamy mięso z sosem i posypujemy tartym serem. Zamykamy piekarnik na kolejne 15/20 min. (może być z termoobiegiem, ale musimy kontrolować ,aby ser nie przypalił się). Gotowe możemy jeść! :)