Sposób przygotowania:
Pikantna meksykanka
Ryż gotujemy, po ugotowaniu mieszamy z odrobiną kminku i odstawiamy. Na rozgrzany olej wrzucamy, drobno posiekaną papryczkę chili i cebulę, czekamy aż się zeszkli, po czym dodajemy mięso mielone. Smażymy dość długo, aby prawie cały tłuszcz z mięsa się wytopił. Tłuszcz zbieramy do naczynia. Następnie dodajemy sos Łowicz meksykański, sprawdzamy smak w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i papryką chili(powinien być lekko ostry). Górę papryki odcinamy tak , aby utworzyła nam naturalną pokrywkę, zaś środek czyścimy z nasion. Na dno dajemy ryż, mocno ugniatając (tak do 1/3 wysokości papryki), na ryż wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy z odkrytą górą papryki), po około 15min. sprawdzamy czy jajko ścięło się, jeśli tak to nie wyciągając papryki z piekarnika nakładamy mięso z sosem i posypujemy tartym serem. Zamykamy piekarnik na kolejne 15/20 min. (może być z termoobiegiem, ale musimy kontrolować ,aby ser nie przypalił się). Gotowe możemy jeść! :)
Sarenka
tuptusp
evita0007
Sarenka
tuptusp
tuptusp