Sposób przygotowania:
Pikantna potrawka z tofu z porem
1. Na suchej patelni prażyć pieprz seczuański ok. 3-5 minut; zdjąć z patelni, ostudzić i zemleć na drobny proszek;
2. W dużym zagotować litr wody i dodać pokrojone w kostkę tofu. Gotować bez przykrycia ok. 5 min, następnie wyjąć tofu łyżką cedzakową i odstawić.
3. W małej miseczce wymieszać: chilli bean sauce, pastę Blackbean, 2 łyżki sosu ostrygowego i chilli w proszku.
4. W kolejnej małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i odłożyć na bok.
5. Rozgrzać na patelni olej, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Po minucie dodać wino ryżowe, a po ok. 2 minutach wcześniej przygotowaną pastę z chilli bean sauce. Gotować ok. minutę.
6. Następnie dodać tofu, bulion warzywny, sos sojowy i 2 łyżki sosu ostrygowego. Doprowadzić potrawę do wrzenia i wlać (cały czas mieszając) do garnka mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Potrawę należy gotować jeszcze ok. minutę po zagotowaniu.
7. Garnek zdjąć z ognia i dodać posiekaną kolendrę i pieprz seczuański.
Potrawką można podawać z ryżem, makaronem gryczanym lub pieczywem.
*do kupienia w Internecie, sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z produktami azjatyckimi
2. W dużym zagotować litr wody i dodać pokrojone w kostkę tofu. Gotować bez przykrycia ok. 5 min, następnie wyjąć tofu łyżką cedzakową i odstawić.
3. W małej miseczce wymieszać: chilli bean sauce, pastę Blackbean, 2 łyżki sosu ostrygowego i chilli w proszku.
4. W kolejnej małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i odłożyć na bok.
5. Rozgrzać na patelni olej, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Po minucie dodać wino ryżowe, a po ok. 2 minutach wcześniej przygotowaną pastę z chilli bean sauce. Gotować ok. minutę.
6. Następnie dodać tofu, bulion warzywny, sos sojowy i 2 łyżki sosu ostrygowego. Doprowadzić potrawę do wrzenia i wlać (cały czas mieszając) do garnka mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Potrawę należy gotować jeszcze ok. minutę po zagotowaniu.
7. Garnek zdjąć z ognia i dodać posiekaną kolendrę i pieprz seczuański.
Potrawką można podawać z ryżem, makaronem gryczanym lub pieczywem.
*do kupienia w Internecie, sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z produktami azjatyckimi