Sposób przygotowania:
Pikantna quinoa z cukinią i selerem
Gotujemy komosę ryżową wg przepisu na opakowaniu. Myjemy i obieramy warzywa. Łodygi selera kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek łodyg, najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji. Cukinię kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy ją na oleju rzepakowym zagrzanym w rondlu o wysokich brzegach. Dodajemy komosę, kozieradkę i seler naciowy. Podlewamy odrobiną wody (2 łyżki). Dusimy wszystko razem kilka minut po czym dodajemy cukinię. Doprawiamy danie do smaku przyprawami, nie żałujemy chili. Danie powinno być pikantne! Dusimy wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu, by warzywa pozostały chrupiące a smaki się połączyły. Podajemy danie w miseczkach udekorowane listkami selera i mega ostrymi papryczkami. Uprzedzamy jedzących że dekorację da się zjeść, ale jest zabójczo ostra!
alaaa
jaNina
Dziękuję Alinko! masz rację, szybkie i zdrowe jedzonko :)