Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Pikantna ryba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba szybko znika z mojego stołu.

Pikantna ryba

Składniki:

Pikantna ryba

 

  • Składniki:
  • 2 duże płaty ryby z dorsza
  • 2 łyżki octu
  • pół cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 pęczek kopru
  • Sos: 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • 2 łyżka stołowa musztardy
  • 1 jabłko, szklanka śmietany
  • 2 łyżki stołowe siekanego kopru, oraz soli
  • pieprz, zielona pietruszka, szczypiorek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pikantna ryba
W małym rondelku gotujemy wodę, ocet, liść laurowy, pieprz, sól i koper przez 10 minut. Potem przecedzamy, wkładamy do wywaru rybę i wolno gotujemy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie sporządzamy sos: ubijamy śmietanę, dodajemy musztardę, sok z cytryny, pieprz, tarte jabłko z siekaną zieleniną. Rybę podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, sos podajemy osobno.