Sposób przygotowania:
Pikantna szpikowana wołowina Eli
Wołowinę umyć i osuszyć papierowyn ręcznikiem.Słoninę pokroić w długie słupki(słupki można wcześniej zamrozić).Ogórki pokroić wzdłuż w słupki,czosnek w grubsze plastry.W mięsie (w poprzek włókien) cienkim długim nożem zrobić nacięcia.W każde nacięcie włożyć słoninę,ogórka i kilka plasterków czosnku.Wymieszać marynatę pikantną,olej,czosnek granulowany i soser.Marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na 12 godzin.4 łyżki sosera wymieszać z 500 ml wody.Cebulę drobno posiekać.Mięso wyjąć z marynaty i oczyścić.Jeden koniec rękawa spiąć zaciskiem i włożyć mięso.Dodać cebulę,soser z wodą i spiąć drugi koniec.Całość ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.Wyjąć blaszkę z piekarnika,ostrożnie rozciąć rękaw,rozchylić.Włożyć mięso jeszcze do piekarnika na 30 minut,żeby się zrumieniło.Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.Mięso wyjąć,sos zlać,zmiksować i ewentualnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!
Ja podałam wołowinę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną przepis w mojej galerii).
Ja podałam wołowinę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną przepis w mojej galerii).
gosiczek821
luna