caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pikantna wątróbka drobiowa o 5 smakach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wątróbki drobiowe wg. Świnki dla Świnki (i nie tylko ...)

Pikantna wątróbka drobiowa o 5 smakach

Składniki:

Pikantna wątróbka drobiowa o 5 smakach

 

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki sosu chili lub tabasco
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 3/4 szklanki mleka
  • mielony pieprz kolorowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pikantna wątróbka drobiowa o 5 smakach
Wątróbki czyścic, przekroić na pół i smażyć na mocno rozgrzanym oleju często mieszając. Gdy się zrumienią przełożyć na talerz.Na tej samej patelni usmażyć cebulę (w razie potrzeby dolać oleju). Do zeszklonej cebuli dodać wątróbkę, wymieszać, smażyć przez ok. minutę, doprawić sosem chili, octem ryżowym, przyprawą chińską 5 smaków i szczypta pieprzu. Posolić do smaku.Wlać mleko, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wątróbki od razu podawać z makaronem ryżowym. Pikantny smak dania idealnie komponuje się z łagodnym makaronem.