limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pikantna zupa marchewkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To gęsta i kremowa zupa o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Pikantna zupa marchewkowa

Składniki:

Pikantna zupa marchewkowa

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 450 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki papryki
  • 1 szklanka soku z marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ryżu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół szklanki świeżej kolendry, posiekanej

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa marchewkowa
Rozgrzewam oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę 5 minut, często mieszając, aż cebula przyrumieni się na złocisty kolor. Następnie dodaję marchewkę, cynamon, imbir, kurkumę i paprykę. Smażę minutę, potem dodaję sok z marchewki, przecier pomidorowy, ryż, sół i pieprz oraz 2 szklanki wody. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem 20 minut, aż marchewka i ryż będą miękkie. Przekładam do miksera i ucieram na gładko. Przed podaniem posypuję świeżą kolendrą.

Tagi:

ryż marchewka