Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pikantne ciastka orzechowe

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, przesiekać z twarogiem i

Pikantne ciastka orzechowe

Składniki:

Pikantne ciastka orzechowe

 

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g świeżego twarogu
  • 250 g masła
  • do smarowania:
  • rozbite jak na jajecznice jajko
  • trochę soli
  • odrobina mielonej ostrej papryczki
  • 50 g posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Pikantne ciastka orzechowe
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, przesiekać z twarogiem i dobrze oziębionym masłem, nie wyrabiając długo zagnieść ciasto, uformować kostkę, włożyć na godzinę do lodówki. Wałkować jeszcze dwukrotnie, składając w trzy i chlodząc za każdym razem. Rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm, pokrajać radełkiem na niewielkie kwadraty, ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i posypać suto orzechami lekko posolonymi i obsypanymi papryczką.
Ciastka można przyrządzić na słodko, dodając do mąki 2 opakowania cukru waniliowego.